Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več ...
top

Cilji in smernice delovanja Foruma IKT50+

Cilji so bili pripravljeni in sprejeti na 1. Forumu IKT50+ dne 4. decembra 2012. Izvršni odbor FIKT50+ ima pravico in dolžnost zasledovati doseganje teh ciljev in jih dopolnjevati ter o tem poročati Forumu IKT50+.

Cilji in smernice
1)  Promocija dela Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Slovenskega društva informatika (SDI), Univerze za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) in drugih institucionalnih članov Foruma IKT-50+ na področju seznanjanja z IKT-jem ali informatizacije storitev za starejše ljudi.
2)  Vplivanje na napovedane razvojne politike (strategije, reforme), da bi primerno uvrstili možnost starejših ekspertov in informatikov za razumevanje, obvladovanje in potrebna ravnanja v pogojih dolgožive informatizirane družbe ter povečana pozornost v intergeneracijsko sodelovanje v populaciji 50+.
3)  Ustvariti in uveljaviti možnosti, da seniorji vzdržujejo in povečujejo svoja znanja in veščine in to posredujejo drugim tudi po predlogu  Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-A), da se kot eksperti uveljavijo na trgu svetovanj in drugih produktov. V zvezi s tem povezati tudi mednarodno sodelovanje in primerljivost.
4)  Analizirati in obveščati ponudnike opreme ter storitev z IKT področja o velikosti trga s skoraj 600.000 upokojenimi seniorji in seniorkami ter vplivati na ponudbo - tej skupini prilagojene opreme (uporaba, kakovost in cena).
5)   Posebno skrb posvetiti bivalnim razmeram, transportu  in drugi infrastrukturi z vidika pričakovanj in potreb seniorjev ter z vidika možnosti uporabe IKT a) za informatizirano delo doma in b) za neposredno podporo gospodinjstvom s promocijo novih modernih rešitev za varno bivanje.
6)  Vzpostaviti ustrezne sezname ter omrežje zainteresiranih posameznikov in njihovih združenj ter omogočiti posredovanja njihovih znanj  ter storitev v začasnih in dodatnih oblikah dela seniorjev upokojencev.
7)  Predlagati in pomagati sindikatom in delodajalcem pri uveljavljenju  vseživljenjskega izobraževanja tudi za generacijo 50+ in posebej za skupino starejših delavcev (55 √¢‚Ǩ‚Äú 64 ) in že upokojene seniorje, ustrezno potrebam, vključevati v vsaj delno aktiven delovni status.
8)   Predstavitve ugotovitev ter usmeritev države in organizacij, ki skrbijo za √Ǭªsrebrno informatiko√Ǭ´ in ustanovitev Foruma za IKT-50+, ki bo skrbel za več stopenj uporabniško usmerjenega  dopolnilnega izobraževanja in posredovanja storitev dela seniorjev ekspertov tudi v okviru začasnih dopolnilnih zaposlovanj.

Zaključek
Primerno bi bilo, da bi te okvirne cilje določili kot svoje in novo oblikovano vodstvo Foruma IKT50+  zavezali, da jih oblikuje in pripravi Predlog akcijskega programa (do 31 januarja 2013).
Ob tem je potrebno narediti vse za razširitev delovanja Foruma IKT50+ na druge seniorske nevladne organizacije (SNVO) in druge zainteresirane ter zadolžene v javnem in zasebnem sektorju.
Predpostavljamo tudi, da bodo članice Foruma IKT50+ in tudi drugi izvajali svoje programe s tega področja na temelju avtonomnosti in bodo po potrebi in svobodni odločitvi sodelovali tudi v skupnem delu.

 
Na vrh

©  2018 Slovensko društvo Informatika - vse pravice pridržane.